STEINERT levert de eerste industriële LIBS sorteermachine voor het scheiden van aluminium legeringen.

Deze innovatie werd voorgesteld op de Aluminium beurs in DÜSSELDORF.

Zuiverheid is momenteel het hoofddoel als het gaat om het terugwinnen van secundaire grondstoffen. En niet alleen sinds de stop op import van metalen van lage kwaliteit in China.

Steinert zorgt  terug voor een mijlpaal in de verwerking van aluminiumafval. Met de introductie van het eerste LIBS-sorteersysteem in Europa, overbrugt STEINERT een cruciale kloof voor zijn klant, een aluminiumrecycler, die nog meer soorten aluminium zal kunnen verwerken.

Leverancier van compleet oplossingen voor het sorteren van aluminium afval
Het terugkeren van aluminium naar de smelter vereist zuivere fracties die verwerkers alleen stap voor stap kunnen produceren.

Het recyclageproces omvat in eerste instantie de scheiding van ferro- en non-ferrometalen, die beide mogelijk zijn met de magnetische scheidingstechnologie van STEINERT.
De volgende stap in het proces is de sleuteltechnologie: röntgenstralenoverdracht scheidt zware metalen van lichte metalen.

Hier worden gedefinieerde en zuivere aluminiummengsels geproduceerd. De STEINERT XSS T wordt al jarenlang gebruikt op dit gebied en wordt wereldwijd beschouwd als state-of-the-art.

Tegenwoordig is er meer vraag naar de combinatie van meerdere sensoren met röntgentechnologie in het ontwerp van de STEINERT KSS om een ​​nog grotere zuiverheid te bereiken.

De STEINERT KSS bestaat uit een platform dat verschillende sensoren gebruikt, zoals 3D, kleur en inductieherkenning. Het systeem kan ook worden aangevuld met een vierde sensor (near-infrarood, röntgenstraling of röntgenfluorescentie sensor).

Voor het terugwinnen van de ZORBA-fractie – het mengsel van lichte en zware metalen – wordt verder gescheiden met behulp van röntgentechnologie in aluminium en de groepfractie van koper, messing, zink, enz.

De STEINERT LSS dicht de kloof in het sorteren van aluminiumlegeringen
De ontbrekende schakel voor aluminiumrecyclers, die voorgesorteerd aluminiumschroot scheidt in legeringen, is nu voor het eerst mogeljik. Het speciaal ontworpen STEINERT LSS lijnsorteersysteem stelt de klant in staat om meerdere legeringen van elkaar te scheiden met slechts één detectie door de LIBS-sensor. LIBS – een afkorting voor laser-induced breakdown spectroscopy – is een technologie die wordt gebruikt voor analyse op element basis.

De concentraties van Cu, Fe, Mg, Mn, Si, Zn en Cr worden via reeds opgeslagen kalibratie methodes gemeten.

Het te sorteren materiaal wordt zo gevoed dat het materiaal voorbij de laser wordt gevoerd, zodat de laserpulsen het oppervlak van het materiaal raken. Dit zorgt voor het verdampen van kleine deeltjes materiaal.

Het uitgestraalde energiespectrum wordt tegelijkertijd geregistreerd en geanalyseerd om de legering en de specifieke legeringscomponenten van elk individueel object te detecteren.

Verschillende materialen worden gedetecteerd in het eerste deel van de machine. Vervolgens schieten persluchtventielen deze in verschillende containers in het tweede deel van de machine, afhankelijk van hun elementaire samenstelling.

“De vraag naar deze sorteermethode, die tot 99,9% nauwkeurig is, neemt toe – onze orderboeken lopen al vol.

De scheiding van het materiaal en de meerdere outputs zijn van primair belang voor onze klanten “, legt Uwe Habich, technisch directeur van STEINERT, uit.

Deze nieuwe sorteertechniek voor aluminium legeringen is vanaf heden beschikbaar via BULK .ID voor de BeLux en Frankrijk.