Op zoek naar nieuwe recyclingoplossingen voor kunststof en titaandioxide

Met een jarenlange ervaring in sorteer- en scheidingstechnieken voor kunststoffen stelt Lybover RECYCLING haar expertise nu ter beschikking in de eerste fase van het Remove2Reclaim-project. Dat heeft als doel innovatieve solventgebaseerde extractieroutes te ontwikkelen om additieven, zoals titaandioxide, uit verschillende polymeermatrices te verwijderen en om zowel titaandioxide als polymeer te hergebruiken in nieuwe producten. De nieuwe oplossing moet een mooie aanvulling worden op bestaande mechanische en chemische systemen voor de recycling van polymeren.

Het project wordt ondersteund door VLAIO, het Agentschap Innoveren & Ondernemen, en wordt geleid door Catalisti. Dat is de Vlaamse speerpuntcluster die innovatie en duurzaamheid wil katalyseren bij chemie- en kunststofbedrijven. Onderzoekpartners zijn onder meer de Universiteit Gent, de KU Leuven (Katholieke Universiteit Leuven), VITO (Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek in Mol) en Centexbel (Kortrijk-Gent). Daarnaast participeren ook verschillende industriepartners in dit project, waaronder Deceuninck.

Het project startte op in september 2020 en loopt tot eind augustus 2023. Lybover RECYCLING participeert in de eerste fase van het onderzoek dat zich focust op detectie en pretreatment. De Business Unit doet daarvoor een beroep op het test center van partner STEINERT. Dat center in Pulheim biedt de mogelijkheid om kleine en grote samples te testen op individuele sorteermachines of meerdere in-linesorteermachines, en dat onder reële gebruiksomstandigheden. 

Door middel van een haalbaarheidsstudie gaan we na wat er mogelijk is met de huidige technieken. Alle inputmaterialen worden in een overzicht geplaatst en we evalueren alle technieken voor het voorbewerken. Vervolgens worden in een sorteertest de limieten van de detectietechniek opgezocht. Ten slotte schalen we op naar een industrieel niveau om zo het maximale tonnage en de debieten te bepalen die we kunnen halen. In de pretreatment worden alle onzuiverheden die geen kunststof zijn verwijderd (zoals stof, maar ook ferro en non-ferro). Het materiaal wordt opgeschoond tot het de juiste samenstelling en grootte heeft. De geconcentreerde plastic fractie wordt dan via alle mogelijke vormen van detectie (zoals Xrf, …) verder gescheiden om enkel materiaal met de gewenste hoeveelheid titaandioxide over te houden. De eerste resultaten worden begin 2021 verwacht.

Ook Lybover AIR biedt oplossingen
Titaandioxide is een thema dat we ook bij Lybover AIR terugvinden. Weliswaar geen sorteer- en recyclageoplossingen zoals bij Lybover RECYCLING. Maar omgevingen waar titaandioxide wordt gebruikt in het productieproces zijn stofrijke omgevingen. Lybover AIR biedt verschillende oplossingen om dit stof doeltreffend aan te pakken. 

*Wat is titaandioxide
Titaandioxide is een waardevol materiaal. Het is een heldere witte stof die voornamelijk wordt gebruikt als een levendige kleurstof in een grote verscheidenheid aan alledaagse producten. Titaandioxide wordt geprezen om zijn ultra-witte kleur, het vermogen om licht te verstrooien en UV-straling tegen te gaan. Het is een populair ingrediënt dat wordt gebruikt in honderden producten die we dagelijks zien en gebruiken, zoals kunststoffen, verven, papier, geneesmiddelen, zonnebrandcrèmes en levensmiddelen.