Nieuwe BULK .ID installatie voor verwerking bodemassen bij Indaver

Indaver heeft recent een nieuwe verwerkingslijn van BULK .ID in gebruik genomen. In deze installatie worden de bodemassen van 2-6mm nog verder gereinigd. Door middel van de Steinert non ferro scheider worden nog meer non ferro metalen uit de restgranulaten gehaald.

Op de site van Doel Indaver wordt er jaarlijks 400.000 ton niet recycleerbaar materiaal van niet-gevaarlijk huishoudelijk en vergelijkbaar bedrijfsafval verbrand. Dit gebeurt in drie roosterovens. Van al het afval dat in de roosterovens wordt verwerkt blijft ongeveer 1/3 over in de vorm van bodemassen. Hiervan wordt in de asbehandelingsinstallatie nog een groot gedeelte gerecupereerd, zodat in totaal nog maar 6% van het verbrande afval naar de deponie moet.

Via verschillende breek-, zeef- en waseenheden worden ruwe bodemassen geherwaardeerd tot secundaire grondstoffen. Eerst verwijdert een grove stangenzeef grote stukken metaal en stenen. Vervolgens scheidt een Steinert trommelzeef de te grote delen af. Die worden ontijzerd en gaan terug naar de roosteroven. Dan scheidt een was- en zeefeenheid de assen in drie fracties. Steinert Ferro scheiders halen het ijzer uit de twee grootste fracties. Een Steinert non ferroscheider (eddy current) herwint onder meer het aluminium. De inerte fractie van de assen levert waardevolle en nuttige inzetbare grondstoffen op, die tot zand en granulaat verwerkt worden.

Van bodemas tot grondstof

De bodemassen worden volledig gerecycleerd volgens de VLAREMA-wetgeving:

De werking van de nieuwe verwerkingslijn van BULK .ID met Spaleck hopper en Steinert Eddy Current

De ijzerhoudende en andere metalen worden aan shredderbedrijven doorverkocht en komen uiteindelijk terug in de metaalindustrie De zandfractie (granulaatfractie van 0-2mm) wordt gebruikt voor bouw- en stabiliteitstoepassingen

• De granulaten worden opgesplitst in een fractie 2-6 mm en een fractie 6-50 mm. De 6-50mm wordt gebruikt voor onder fundering voor wegeniswerken. De granulaten, zijn volwaardige secundaire bouwstoffen waar Indaver een matteriaalcertificaat voor heeft.

Fractie 2 tot 6 mm

Uit de granulaten van 2-6 mm worden nu met onze bulkid installatie nog verder non ferro materialen gehaald. “De technologie staat niet stil en door nieuwe innovatieve installaties en technieken kunnen de materialen (granulaten) steeds nauwkeuriger worden gescheiden”, zegt Bart Vanpoucke, Managing Director BULK .ID. De BULK .ID verwerkingslijn werkt als volgt: Eerst worden de granulaten met een bulldozer in de Spaleck hopper gekieperd. Deze zorgt ervoor dat de granulaten gelijk verdeeld op de transportband terechtkomen. Deze goed verdeelde mix gaat dan door een Steinert Eddy Current Separator. Deze bevat een grote magneet die alle ferro materialen gaat afscheiden. Hierna blijven er nog enkel non ferro materialen en mineralen over.

BULK .ID biedt oplossing aan om metaal terug te winnen

Door het toepassen van dit systeem , wordt een heel groot deel van het metaal in de bodemassen teruggewonnen. Dat materiaal wordt doorverkocht of gebruikt als secundaire grondstof en de bodemassen blijven veel schoner achter. Het gaat om een volledige recycling. Van huisafval naarsecundaire grondstof. Milieu en duurzaamheid zijn zeer belangrijk voor onze samenleving en krijgen daardoor ook veel aandacht in de politiek. Maar het proces is niet alleen duurzaam maar levert ook voor bedrijven, zoals Indaver geld op.

Samenwerking Indaver – BULK .ID

“Wij zijn zeer tevreden over de kwaliteit van onze Steinert installaties en het onderhoud dat gebeurt aan de Steinert installaties.” , zegt Roel Van de Voorde, Manager eindverwerking & Recyclage van Indaver. “We waren ook zeer tevreden over de testen die zijn gelopen in het testcentrum bij Steinert. Da samenwerking met BULK .ID is van A tot Z zeer vlot verlopen. BULK .ID is zeer correct in zijn communicatie en komt zijn beloften na.