BlackEye: deze innovatie is een echte doorbraak in de scheiding van kunststoffen.

Steinert is erin geslaagd om een machine te ontwikkelen die zwarte kunststoffen op type kan scheiden.

Steinert heeft in navolging op de al eerder geïntroduceerde Blackscan, op de IFAT in München de Steinert Unisort BlackEye aan het publiek getoond die zwarte kunststoffen op soort kan scheiden. Doordat het mogelijk is nu zwarte kunststoffen te scheiden op soort kunnen hoogwaardigere granulaten worden geproduceerd die door hun hogere marktwaardes een investering in een Steinert Unisort BlackEye snel lonend maakt.
Recyclingbedrijven die zwarte PE/PP mixen produceren kunnen door de nu mogelijke scheiding vele zuiverdere producten leveren waarvan de opbrengsten vele malen hoger komen te liggen dan tot nu mogelijk was.

HSI-technologie ;
De scheiding vind plaats op basis van de vingerafdruk van iedere kunststofsoort die wordt herkent door de zeer speciale door Steinert zelf ontwikkelde software. Het hart van de machine is de detectie eenheid welke is voorzien van HSI-technologie.
Deze Hyper Spectral Imaging (HSI) technologie functioneert als volgt ; een lichtbron wordt op de te scheiden kunststof-flakes gericht welke op de transportband liggen. Een camera analyseert vervolgens het reflecterende licht. In het spectrum van deze reflectie ontbreken frequenties die voor iedere kunststofsoort karakteriserend zijn. Iedere kunststof heeft zijn eigen speciale kenmerken/vingerafdruk.
De Steinert Unisort analysesoftware herkent aan de hand van achterliggende referentiespectra of het om een kunststof, hout, glas, papier of een donker object handelt. Dat de herkenning zo goed functioneert is doordat de Steinert Unisort machines niet de band punt voor punt leest echter door de camera over de gehele bandbreedte met 320 beeldpunten kijkt zodat zelfs de kleinste delen worden gezien en niet worden gemist.

BULKID_BlackEye_groot

Steinert-machine om zwarte kunststoffen op type te scheiden

Efficiëntie industrie inzet; een ton kunststofflakes per uur
Nu de HSI-techniek zorgt voor de herkenning dan is het ook mogelijk om de scheiding te maken uit de opgevoerde materiaalstroom. De software zorgt dat het herkende deel wordt doorgegeven aan de besturing die op zijn beurt de high-speed ventielen aanstuurt om het product te scheiden wat gevraagd wordt.
De besturing welke geheel door Steinert is ontwikkeld is in de mogelijkheid om met een bandsnelheid van 4 meter/seconde, 35 miljoen detectiepunten te verwerken en daarmee 5000 delen tussen de 10 en 35mm te scannen. Gemiddeld kan de Steinert Unisort BlackEye hiermee een ton per uur verwerken.
Active Object Control (AOC) wordt door Steinert toegepast om de delen met de hoge bandsnelheden op de juiste positie te laten liggen zodat na de herkenning de delen ook juiste kunnen worden uitgeschoten door de high-speed ventielen. AOC zorgt met een luchtstroom welke de te sorteren delen op de band drukt voor een optimale afwerpparabel zodat de scheiding nog zuiverder wordt uitgevoerd.

Steinert Unisort Black als voortraject voor de BlackEye ;
In 2014 heeft Steinert de recyclingwereld al versteld doen staan toen de Stienert Unisort Black werd geïntroduceerd om zwarte- en donkere delen uit de materiaalstroom te scheiden. Een normale NIR-scheider kan geen zwarte- en donkere delen herkennen en laat deze dus meegaan zonder een scheiding uit te voeren. De Steinert Unisort Black kan deze producten wel herkennen en dus scheiden uit de materiaal stroom.
Met de nieuwe Steinert Unisort BlackEye is het nu dus ook mogelijk om deze donkere- en zwarte delen te scheiden op kunststofsoorten als; PE, PP, PS en PVC.
Deze innovatieve sorteerstap is wederom gerealiseerd door Steinert, de volgende stap die de recyclingwereld versteld zal doen staan zal zeker weer door Steinert wereldkundig worden gemaakt zodat we steeds verder komen om onze afval- en materiaal stromen verder te verwerken zodat we deze optimaal kunnen blijven inzetten in de productie van nieuwe producten.